Op zaterdag 22 juli jl. heb ik een bezoek gebracht aan de oude werkplaats van Steinmeyer-Orgelbau te Oettingen in Beieren. Ik werd hartelijk ontvangen door de heer Paul Steinmeyer (86) en zijn
echtgenote. De heer Steinmeyer is de kleinzoon van wijlen Fritz Steinmeyer, die in 1922 de supervisie had over de bouw van het orgel in de Adventskerk.

Ik heb uitgebreid gesproken over de orgelbouw in het algemeen en over het Alphense orgel in het bijzonder. In het archief van de orgelmakerij in Oettingen bevinden zich nog steeds de gegevens van de ongeveer 2400 instrumenten die deze firma, die destijds tot de belangrijkste in Europa kon worden gerekend, heeft gebouwd. Alles zeer keurig gerangschikt in prachtige archiefkasten. De map van ons orgel, opus 1341, heb ik mogen bekijken. Deze map bevindt zich temidden van mappen van wereldberoemde orgels, zoals die in de Domkerken van Passau en Trondheim (Noorwegen). Daarna bezochten we de werkplaatsen, die sinds de opheffing van de firma eind jaren 90 niet meer in gebruik zijn, maar waar nog wel alles in de staat is zoals het werd achtergelaten. Veel indruk maakte de “Orgelsaal”, een hoog, kerk-achtig gebouw waar alle orgels werden opgesteld voordat ze naar de plaats van bestemming werden gezonden.

De heer Steinmeyer is heel blij òm en ook trots òp de situatie in Alphen. Ons orgel is één van de zeer weinige instrumenten van Steinmeyer uit het begin van de vorige eeuw die de tand des tijds goed hebben doorstaan, die in originele staat verkeren én zich bovendien nog op de oorspronkelijke locatie bevinden. De cd’s die ik van ons orgel heb gemaakt worden tijdens excursies in Oettingen regelmatig afgespeeld als uniek voorbeeld van een typische orgelklank die men zelden nog kan beluisteren.

Het is de bedoeling dat de werkplaatsen, die thans onder “Denkmalschütz”, de Duitse monumentenzorg, vallen, na restauratie als museum worden ingericht. Ook nu al kan, na afspraak, de historische werkplaats bezichtigd worden. Meer informatie over Steimeyer-Orgelbau is te vinden op http://www.steinmeyer-orgeln.de/.