Later deze maand wordt gestart met de restauratie van het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk. In de documentaire ‘Vol op het orgel’ kijkt Studio Alphen in het reusachtige blaasinstrument en blikt terug op de geschiedenis van het bijna 100 jaar oude orgel.

Stadsorganist Simon Stelling legt uit waarom de restauratie hard nodig is en vertelt wat het orgel voor hem en vele anderen betekent. Ook Alphenaren Maarten van Asselt en Arie Göbel komen in de uitzending aan het woord over het bijzondere blaasinstrument. Göbel deed mee aan de adopteeractie van de orgelpijpen, die is opgezet om de restauratie te kunnen bekostigen.

‘Je kunt niet aan de zijlijn blijven staan en kijken hoe andere mensen dat doen. Dan moet je zelfs ook iets doen’, aldus Göbel. ‘In dit geval dus geld geven.’ Voor zijn 75ste verjaardag adopteerde Göbel verschillende orgelpijpen en registers voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Opa was koster

Göbel is liefhebber van orgels en orgelmuziek, maar zijn familie kent daarnaast een directe connectie met de Adventskerk. In 1904 werd zijn opa gekozen als koster van de toenmalige dorpskerk. ‘Hij is in 1931 overleden, dus in die tijd heeft hij de brand (1916, red.) meegemaakt, de nieuwbouw van de Adventskerk en de installatie van het Steinmeyer-orgel.’

De documentaire Vol op het orgel wordt deze week uitgezonden op televisie bij Studio Alphen. Rond 19.05 uur wordt de documentaire uitgezonden, waarna ieder uur een herhaling volgt. Daarnaast is de documentaire ook online te bekijken.

Voorlopig laatste orgelconcert

Op zondag 19 januari is een voorlopig laatste orgelconcert in de Adventskerk. Stadsorganist Simon Stelling speelt vooraf ingezonden verzoeknummers. Het concert begint om 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Bron: www.studioalphen.nl